Monday, September 30, 2013

Lucky hoidossa...

Tulipa mieleen kirjoittaa tästä kun juuri eilen palasimme Norjan Tromsön reissulta, ilman koiraa.

Lucky aamulla hoitopaikassa:
'Mamma Mamma, miksi jätit mut tänne? Ota mut kotiin, otathan?'


On todella tärkeää, että on paikka minne voi luottavaisin mielin koiransa viedä loma- tai työmatkansa ajaksi hoitoon.  Varsinkin koira, joka koulutetaan johonkin tiettyyn lajiin. Nimittäin ei tarvita paljoa kun jo opetetut asiat menee pieleen mikäli hoitopaikassa ei kunnioiteta näitä periaatteita.

Opin tämän asian jo vuosia sitten, kun eräs tuttu koirankasvattaja ja koekisaaja kertoi heille tulleen kivan hoitotytön hoitamaan koiria matkan ajaksi.
Matkan jälkeen ilmeni kummallisia vaikeuksia koiralle aiemmin opetetuissa asioissa. Yksi tällainen oli koiran lähteminen paukkuun, eli lähti noutamaan ilman lupaa. Kävi ilmi, että tyttö joka oli ajatellut viihdyttää hoitokoiriaan viskeli keppejä  ja muuta kivaa, ja koirat sai noutaa ne nuan vaan ilman lupaa.
Meni pitkään ennenkuin tämäkin virhe saatiin korjattua...Nimittäin usein on niin, että ne ei toivotut asiat koira oppii todella nopsaan. Ja monesti ne on meistä ihmisistä todellla viattomia ja typeriltäkin tuntuvia asioita. Kaikenlisäksi koira, joka on nopea oppimaan, oppii ne väärät tavat toimia helposti, ja niiden kitkeminen on taas vaikeaa.
Moni kilpailu/käyttökoiran omistaja ei voi kuvitellakaan lähtevänsä lomalle noin vaan!

Kerron tässä ne asiat joita EN toivo oman koirani hoitajan tekevän:

-lelujen/tavaroiden/keppien  heittelyä, ilman että osataan vaatia koiralta ne oikealla tavalla palauttamaan  ja  luovuttamaan. Mieluummin ja oikeastaan ei OLLENKAAN yhtään heittelyä...vain minun  läsnäollessa, jolloin voin itse valvoa miten ja mitä heitetään...
-koiraani ei saa pitää vapaana, ilman että tajuaa miten käsitellä pysäyttämistä ja luoksetuloa ja oikealla  tavalla vaatia niiden loppuun asti suorittamista (pitää osata tietyt pilliäänet joille Lucky on opetettu)
-lenkillä en missään nimessä halua, että koirani kanssa pysähdytään vastaan tulevien koirien kanssa  'seurustelemaan', vaan on mentävä päättäväisesti ohi, kuten minäkin teen jokaikisen vastaantulevan  koiran kanssa
-koiraani tulisi lenkkeilyttää ainakin kerran päivässä tunnin verran reippaasti, jos asuu omakotitalossa,  ja pystyy päästämään Luckyn asioille muutaman kerran päivässä, muussa tapauksessa 3 kertaa päivässä
-jatkuvien namipalojen antaminen (ei oikeesti tarvi antaa yhtään namipalaa)
-hoitopaikassa en myöskään halua, että vieraat ihmiset pääsevät lääppimään koiraani, saatikka  muutakaan kontaktin ottamista koiraani. Tätä noudatan itse aika tiukasti omassa kodissani. Lucky on  työkoira, ja tarkoitus on, että se olis yhden ihmisen koira...
-en halua koirani saavan erityishuomiota, vaan että annettais Luckyn olla mahdollisimman omissa  oloissaan..noh...tämä nyt on vaikeeta =) ja ymmärrän toki, että jos koirasta tykkää, niin .... ;)
-Luckylle ei anneta ylen ruokaa, vaan sovittu määrä minun määräämääni ruokaa. Se, että koirani  ruokintatapa on varsin erilainen moneen verrattuna, ei ole ehdotonta kunhan saa oikean määrän  ruokaa.
-toivon, ettei Luckyn anneta vetää hihnassa...ja ettei Luckyn kanssa pysähdytä pissa/merkkauskohdille,  nimittäin itse kävelen koko matkan lenkillä yhteenmenoon ja Lucky on oppinut siihen, että se kyllä  merkkaa vauhdista..tosin osaan lukea koiraani kun sillä on se isompi tarve...silloin pysähdyn.
-toivon, että koirani hoitaja pitää kiinni omista periaatteistaan omassa kodissaan, eikä hampaat irvessä  anna Luckyn olla ja tehdä niinkuin haluaa..esim, jos ei halua päästää koiraa sohvalle, niin tottavieköön  se on kiellettävissä! Lucky on nopea oppimaan myös muiden paikkojen sääntöjä =) Järjen käyttö on
todella suositeltavaa, ja toivottavaa, sillä onhan tuo Lucky KOIRA, eikä mikään ihmislapsi !

Tästä listasta saattaa nyt jopa unohtua jotakin...mutta nyt ymmärrätte, ettei ole ihan helppoa antaa työkoiraa hoitoon ihan kenelle vaan. Tuossa listassa on nome koiraharrastajalle ihan normi juttuja, mutta monelle muulle ei.

Juttu on vaan niin, että jos koiralla on luotettava osaava ja koiran koulutusta arvostava hoitopaikka, on lomasi varmasti onnistunut,  ja voit rentoutua =)

 Hyvä koiranhoitopaikka on KULLAN ARVOINEN !

No comments:

Post a Comment